dimecres, 6 de maig del 2009

Els Alps i l'home

La serralada dels Alps s’extenen des de la Costa Blava francesa fins Viena, al llarg de més de 1.200km, formant un suau arc de circumferència que cavalca sobre França, Itàlia, Suïssa, Àustria, Alemanya i Liechtenstein.

Els Alps han portat a terme, durant segles, el paper de frontera entre dos mons de característiques culturals i econòmiques diverses. D’una part, el món germànic i de l’Europa occidental; de l’altre, el món mediterrani. Però aquest paper de frontera no s’ha confós mai amb el de barrera. Probablement no hi hagi en el món una serralada més permeable que la dels Alps. La cultura romana va travessar fàcilment les valls ultramuntanes del Rodan, del Rin i del Danubi. En sentit invers, els Alps no han protegit mai a Itàlia de les invasions del Nord.

Però es clar que per la seva mida i situació geogràfica, geopolíticament parlant hem de considerar els països que ocupen l’espai de la serralada com nacions molt diverses.

França

Els Alps francesos es situen al Sud Est del país franc, constituint l’extrem occidental de la gran serralada alpina. Es divideixen en quatre parts, de Nord a Sud: les muntanyes del Jura, que s’extenen per territori francés i suïs; els Prealps, separats del Jura pel llac Lemàn; els Alts Alps, que comencen al Sud del solc alpí travessat pel riu Isère i en els que es troben els cims més alts del païs; el Mont Blanc, en la frontera amb Itàlia, es el pic més alt de França i del continent Europeu, amb 4.807m d’alçada; i els Alps del Sud, de cims menys elevats i més desgastats per l’erosió. Aquests últims s’extenen fins la conca de Provença, on conformen escarpats acantilats sobre la mar Mediterrània.

Dins els Alps pertanyents a França hi destaquen els assentaments humans de Grenoble i Chamonix. Grenoble és una ciutat fabril i comercial localitzada al Sud Est del país. Està situada als peus dels Alps, en la confluència del Drac i el riu Isère. Formant part a la regió de Rhône-Alps, Grenoble és la capital del departament de Isère. És considerada la capital dels Alps, la que la muntanya envolta tota la seva trama urbana. Te una població de 156.600 habitats (cens 2005).

Chamonix és un poble situat al Est de França en el departament de l’Alta Saboya als peus el Mont Blanc, es troba emplaçat a 1.100m d’alçada respecte al nivell del mar; en destaca la importància de l'esqui, sent un centre de l’esport hivernal. Els jocs olímpics d’hivern del 1924 es varen celebrar aquí.

Suïssa

En el país suís, la zona dels Alps ocupa la major part del seu territori, aproximadament el 62.5 %, cap l'àrea central i suboriental. La zona correspon als Alps Centrals, on cal destacar l’existència de tres massissos diferenciats. El Massís de la Barnina, el més oriental, amb un punt culminant el Pic Bernina de 4.049m d’alçada. El Obertland bernés, amb un pic màxim, el Finseraarhom, de 4.274m d’alçada; que inclou el Jungfraujoch, de 3.471m d’alçada, amb l’estació de ferrocarril més alta de tota Europa, a 3.454 metres d’alçada.Els Alps Peninics amb una màxima elevació en el Pico Dufour, en el Mont Rosa, de 4.634 metres d’alçada.

Nom i superfície dels massissos alpins en Suïssa

Itàlia

El sistema Alpí s'extén pel territori italià per gairebé la totalitat de la seva vessant meridional. En aquest gran conjunt muntanyós destaquen les formacions dels Dolomites i en el sector cristalí, de formacions més agrestes, algun dels principals pics de tot el sistema alpí: Mont Rosa (40634m) i Cervino (5.350m).

Alguns passos de muntanya faciliten la comunicació amb les regions veïnes. Els Alps no només actuen com a frontera, encaixonant i separant naturalment a la península Itàlica, sinó que hi ofereixen una riquesa paisatgística que dona encant al país. Sota aquestes muntanyes destaca l’agrupament que s’articula al voltant d'El llac de Como o llac de Lario. És un llac del nord d'Itàlia, a Llombardia, una de les regions més riques d’Europa. Té una superfície de 146km2 i una profunditat de 410m. El seu origen és glacial i la part inferior queda a uns 200m sota el nivell del mar. El trobem a la vora té la ciutat de Como que li dóna el seu nom actual. Es tracta d’una ciutat de 37,34km2 amb 82.000 habitants. Hi es a uns 50km de Milà. La seva altura mínima es 199m sobre el nivell del mar i la màxima 1.136 metres.

Àustria

La major part del territori d’Àustria, dos terços del total, està dins la secció oriental dels Alps; que arriben a alçades de més de 3.000m. La població es concentra a les valls dels rius entre els quals destaca el Danubi, com el més important, entrant per Passau, en la frontera amb Alemanya. Per tant, en proporció a l’extensió que ocupen els Alps, hi tenen una gran importància en aquest país i en les seves ciutats. Un clar cas és la ciutat de Graz, la segona més important del país després de la capital, Viena, o Innsbruck, capital de l'estat federal del Tirol, situada a l'Oest d'Àustria. La ciutat està situada a l'ampla vall del riu Inn, entre les muntanyes Nordkette (Hafelekar, 2.334m) al Nord, Patscherkofel (2.246m) i Serles (2.718m) al Sud.

Eslovènia

Eslovènia és un petit estat de 20.273km2 que es troba entre Itàlia, Àustria, Hongria i Croàcia. És un país amb molt poca costa, sobre el mar Adriàtic. Es tracta d'un estat de l’Europa alpina, amb els Alps Julians, que configuren la major elevació el país. Als Alps Julians trobem el mont Triglav (2.864m), el qual conserva petjades de l’erosió glaciar quaternària, com per exemple els llacs com el Bled. Així bona part del país es veu influenciat pels Alps, sobretot en qüestions de clima alpí.

Alemanya

Alemanya presenta la segona població més gran d’Europa i el és el seté país més gran del món. El seu territori comprén 357.021km² que s'extenen des del ,mar Bàltic, al Nord, fins a la nostra serralada, amb el punt més alt, el Zugspitze a 2.962m d’alçada. Aquest pic es troba a l’extrem Sud d’Alemanya, als Alps Bàvars. Als Alps es concentren les poblacions d’Oberammergau i Berchtesgaden pertanyens a l'Estat federat de Baviera.

Liechtenstein

Liechtenstein està situat en la vall del Rin als Alps. La seva frontera a l'Oest està formada en la seva totalitat pel riu Rin: la part oriental del País es troba a una major altitud, amb el punt més alt situat a Grauspitz, a 2.599m d’alçada. Tot i la seva localització alpina, el clima de la regió es veu suavitzat pels vents predominants del Sud. LA WWF inclou al territori de Liechtenstein a l'ecoregió del bosc temperat de coníferes, denominat bosc dels Alps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada